Soru: “Neden dünyadaki herkese bir Rabbin var olduğuna dair hiç şüphe bırakmayacak şekilde haykıran, açıkça görülebilen mucizeler yok?”
Birçoğumuz Rabbe inanmak için güçlü hatta karşı konulamaz gerçekler istiyoruz. Rabbe inanmak için güçlü, gerçeklere dayanan ve mantıklı nedenler var (Bu bilgilere ulaşmak için Tanrı Var Mı? bölümüne bakabilirsin).
Ama Rab neden insanların O’nun var olduğuna inanmak zorunda kalacakları kadar açıkça mucizeler gerçekleştirmiyor? Philip Yancey, Asla Tanımadığım İsa Mesih kitabında tüm bu sorulara cevaplar sunuyor.
Yancey, Rabbin bize O’na inanma ya da inanmama özgürlüğünü verdiğine dikkat çekiyor ve “İnancım özgürlükten dolayı çok acılı çekti, çünkü O’na inanmamak için cezbedici çok fazla faktör var. Bazen Rabbin beni kendi etkisi altına almasını, şüphelerimin üstesinden gelmesini, varlığının ve O’nunla ilgili duyduğum tüm endişelerin nihai kanıtlarını sunmasını istiyorum. Belirsiz ve şüpheci arkadaşlarıma doğrudan gösterebileceğim bir Rab istiyorum.” Ama sonra şöyle diyor, “İsa Mesih’i ne kadar çok tanırsam, Dostoyevski’nin kısıtlama mucizesi dediği şeyden o kadar çok etkilenirim.”
İsa Mesih öyle olağanüstü mucizeler gerçekleştirebilirdi ki, insanlar O’na inanmak zorunda kalırdı. İki bin yıl önce Orta Doğu’daki tozlu eşek yollarına gökdelenler, metrolar, elektronik reklam panoları ile süslenmiş bugünün New York şehrini taşıyabilirdi.
Ama yapmadı. Peki neden?
Rab, sahip olmamız için bize verdiği özgür iradeyi her zaman destekler.
Yancey şöyle diyor, “Daha şaşırtıcı olan, Rabbin kendisini göstermeyi ve insanları etkisi altına almayı reddetmesidir. Rabbin insanların özgürlüğü konusundaki aşırı ısrarı o kadar mutlaktır ki, bize sanki kendisi yokmuş gibi yaşama, O’nun yüzüne tükürme ve biricik oğlu İsa Mesih’i çarmıha germe gücünü vermiştir. Rabbin böyle bir kısıtlama konusunda ısrarcı tavrına gönülden inanıyorum çünkü hiçbir gösteriş biçimi her şeye gücü yetmesini O’nun istediği gibi gösterme yetisine sahip değildir.
Güç kullanmak itaat etmeyi zorlasa da, yalnızca Rabbin bizi yaratma nedeni olan sevgi Rabbin bizden istediği tek şey ve nihai cevap olabilir.
Rabbin istediği şey, O’nu zorlama altında değil kendi isteğimizle Babamız, Arkadaşımız, Teselli Edenimiz, Danışmanız ve Rabbimiz olarak yakın ve samimi bir şekilde tanımamızdır.
Rab bize kendisine inanmamız için yeterli nedenler sunmuştur (Kör Bir İman Değil makalesini okuyabilirsin). Ama bizi O’nu tanımamız için hiçbir zaman zorlamaz. Bunun yerine kibarca hayatımıza girmesine izin verip vermeyeceğimizi sorar. İsa Mesih şöyle diyor, “İşte kapıda durmuş, kapıyı çalıyorum. Biri sesimi işitir ve kapıyı açarsa, onun yanına gireceğim; ben onunla, o da benimle, birlikte yemek yiyeceğiz.” (Vahiy 3:20). Rab ancak bizim iznimiz ve isteğimizle hayatımıza girer.
► | Tanrı'yla arkadaşça bir ilişki başlatmaya ne dersiniz? |
► | Bize e-mail ile ulaşın… |