×
ARAMA
TanriyiTanimak.com
Bak - Keşfet - Sor
Tanrı Var Mı?

Rabbi Kim Yarattı?

Bu makale Rabbin nasıl var olduğunu açıklamaktadır.

PDF

Eğer bir şey ortaya çıkıyorsa, bu başka bir şey ya da birinin etkisiyle yapılmış olmalıdır. Her kitabın bir yazarı, her müziğin bir sanatçısı ve her partinin bir düzenleyicisi vardır. Başlayan ve başlangıcı olan her şeyin başlaması için bir sebep vardır.

Evreni düşünelim, bilim insanları bir zamanlar evrenin herhangi bir başlangıç noktası olmadan, her zaman var olduğunu savunan “süredurum kuramı” teorisini savunuyorlardı.

Kozmolojik kanıtlar evrenin ortaya çıktığı nokta olarak “Büyük Patlamaya” atıfta bulunur. Bu teoriye göre uzay-zaman-madde-enerji evrenimizin belirgin ve tekil bir başlangıcı vardır.

Evren her zaman var olmadığı ancak tek bir başlangıç noktasıyla var olduğu için, başka bir gerçeklik buna neden olmuş veya evreni yaratmış olmalıdır.1

Doğada gözlemlediğimiz her şeyin bir başlangıcı vardır. Ancak Rab farklı bir kategoridedir ve öyle de olmalıdır. Rab tüm doğadan ve insanlıktan farklıdır, çünkü yarattığı şeylerden bağımsız olarak her zaman var olmuştur. Rab bağımlı bir varlık değildir, kendi kendine yeterli ve kendi başına var olan bir varlıktır. Kutsal Kitap, Rabbi tam olarak bu şekilde tanımlar ve Rab de kendini böyle açıklar. Rab neden bu şekilde olmalıdır?

Evrenimiz başka türlü açıklanamaz, kendi kendini yaratmış olamaz. Her zaman var olmuş olamaz, kendisinin yarattığı bir şey tarafından yaratılmış olamaz. Neden olmasın?

Evrenin Rab tarafından yaratıldığını iddia etmek mantıklı değildir, ancak Rab kendisi tarafından yaratılanlarla yaratılmış ve böylece devam etmiştir.

Aristoteles’in ikna edici bir şekilde savunduğu gibi, kendisinin var olması için bir nedene ihtiyaç duymayan bir gerçeklik olmalıdır (ya da hareket eden ancak kendisi hareketsiz bir varlık olmalıdır). Neden? Çünkü eğer var olma nedenlerinin sonsuz bir gerilemesi varsa, tüm bu süreç tanım gereği asla başlayamaz.2

Rabbin varlığıyla ilgili daha fazla kanıt görmek istiyorsan, aşağıda linki yer alan “Tanrı Var Mı? – İnanmak İçin Sebepler” makalemize göz atabilirsin:

Tanrı Var mı? - İnanmak İçin Sebepler

 Tanrı'yla arkadaşça bir ilişki başlatmaya ne dersiniz?
 Bize e-mail ile ulaşın…

Dipnotlar: (1) Kenneth Richard Samples; Connections 2007; Quarter 3; www.reasons.org (2) Ibid.


BU MAKALEYİ PAYLAŞIN: